15 Aralık 2010 Çarşamba

KEKİK



Kekik Neye Yarar – Kekik Özellikleri Nelerdir?

Kekik kullanımı sağlığımız açısından birçok farklı yönden önemlidir.
Serbest radikallere karşı etkili antioksidan etkisi bulunur.
Kanserin meydana gelmesini önleyici özelliktedir.
Şifalı bitkiler grip : Nezle, grip, öksürük, boğaz iltihabı, bademcik iltihabında ve balgam söktürücü sorunlara iyi gelmesi kekik yararları arasındadır.
Kekik balgam sökücü bitkiler arasında yer alır.
Üst solunum yolları iltihabında kekik çay olarak kullanımının yanında gargara şeklinde de kullanılabilir.
Kekik mide, karın ve başağrılarına karşı etkilidir.
Ağız kokusuna karşı garagası yapılır.
Kolesterol miktarını düzenler.
Şeker hastalığına karşı yararlıdır.
Sindirimi kolaylaştırması kekik bitkisinin faydaları arasındadır.
İdrar söktürücüdür.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu kekikotunun balgamlı öksürük ve boğmaca da kullanılabileceğini belirtmiştir.
Kekik baharat olarak kullanımıyla yemeklere salatalara lezzet katmak ve hazmı kolaylaştırmak içinde kullanılır.
Kekik nasıl kullanılır ?
Kekik çayı : Yarım tatlı kaşığı kurutulup ince kıyılmış haldeki kekik bir bardak sıcak suyla haşlanır (su bardağı). Üstü kapatılır ve 10 dk demlendirilerek süzüldükten sonra ılık olarak içilir. Günde 2 veya 3 bardak içilebilir. Kekik kesinlikle kaynatılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder